Alkohol v tele
Podstata alkoholu.
Človek už vyskúšal všeličo a nahromadil množstvo skúseností, o ktorých mnohí
nevedia, alebo vedieť nechcú. Prečo napríklad skúšať ako bude na mňa pôsobiť
alkohol, keď je to všetko známe? Čo je to alkohol? Jeho názov pochádza z
arabského Al-ka-hal, čo znamená jemnú zvláštnu látku. Alkohol je číra bezfarebná
tekutina bez zápachu a chuti, s bodom varu 77°C a bodom tuhnutia -130°C.
Chemický vzorec alkoholu je C2 H5 OH (CH3 CH2 OH). Alkohol vzniká kvasením cukru
a pôsobením kvasiniek. Kvasenie prebieha do koncentrácie asi len 14-16%, pri
väčších koncentráciách sú kvasinky prvými obeťami alkoholu. Alkohol sa dá
vyrobiť z akejkoľvek formy škrobu a cukru. Podľa výroby rozoznávame tri druhy
nápojov :
Pivo – 1,0-1,5 obj. % alkoholu (7°=1,5%=10g; 12°=3,6%=18g)
Víno – 7-18 obj. % alkoholu (2 dcl=8-12%=16-24g)
Koncentráty – 22,5 a viac objemových % alkoholu
Podľa protialkoholického zákona sú všetky nápoje s obsahom >0,75% objemového
percenta alkoholu alkoholické. Kožou sa alkohol vstrebáva len v malom množstve,
rovnako vdychovaním, preto toto abstinenciu neohrozuje.
Metabolizmus alkoholu.
Do tela sa dostáva alkohol tráviacim systémom. Sliznica brušná alkohol
nevstrebáva. V žalúdku alkohol zvyšuje tvorbu štiav len do 6% obsahu, nad toto
množstvo ju tlmí. Z požitého alkoholu sa asi 20% vstrebe v žalúdku, a 80% v
tenkom čreve. Alkohol sa v žalúdku vstrebe v nezmenenej forme, rýchlejšie to
spraví koncentrát alebo alkohol na lačno. Vstrebávanie ovplyvňujú aj iné látky,
napr. CO2, lieky, aromatické a korenisté látky. Cukry vstrebávanie spomaľujú.
Význam má aj telesný a duševný stav. Telesná námaha vstrebávanie urýchľuje a
únava spomaľuje. Časť požitého alkoholu sa nevstrebe vôbec, lebo sa naviaže na
potravu v žalúdku. K vrcholu krivky alkoholu v krvi dochádza za 15, spravidla za
40-80 minút po požití. Najrýchlejšie sa vstrebávajú nápoje s 10-20%-ným obj.
obsahom alkoholu. Zo sliznice tráviaceho systému sa alkohol dostáva do krvi a
odtiaľ do celého tela. Viac alkoholu sa vždy dostáva tam, kde je vyššie krvné
zásobenie. Tlstí ľudia majú po požití rovnakého množstva alkoholu vyšší obsah
alkoholu v krvi ako svalnatejší, pretože tuk je z rozkladu alkoholu vyradený.
Preto aj ženy vplyvom väčšieho podielu tukového tkaniva na telesnej váhe, majú v
porovnaní s mužmi o ? - ? vyššiu koncentráciu alkoholu v krvi. Po skončení
vstrebávania alkoholu do krvi je pomer medzi koncentráciou alkoholu v krvi a
ostatným alkoholom v tele viac-menej stály, takže možno na základe koncentrácie
alkoholu v krvi a telesnej váhy pijúceho vypočítať množstvo alkoholu, ktoré
vypije :
alkohol (v gramoch)
alkohol (v gramoch) = obsah alkoholu v krvi (v ‰)
Alkohol sa z tela vylučuje v 90-95% okysličením, v 5-10% v nezmenenej forme,
4-7% dýchaním, 1-3% močom. Okysličovanie prebieha zo 60-90% v pečeni. Na
začiatku metabolizácie je nevyhnutný špecifický enzým alkoholdehydrogenáza.
Tento enzým sa v tele vyskytuje už od 5. roku života. Novšie výskumy zistili, že
okrem vrodenej schopnosti okysličovať, existujú aj schopnosti získané. Spočíva
to v tom, že alkoholici donútia pečeň uvoľniť aj iné okysličovacie systémy.
Okysličovanie nie je stále a kolíše v rozličných medziach. Jeho množstvo
vyjadrujeme v ‰. Neexistuje prostriedok, ktorý by okysličovanie alkoholu
urýchlil (s výnimkou nových tabliet zo zahraničia, ktoré sú však u nás zatiaľ
nedostupné). Celý proces metabolizácie začína výhradne v pečeni, ktorú
predpokladá nepoškodenú. Metabolizácia je účinný detoxikačný proces tela,
pretože alkohol je pre pečeň jedovatý. Keby sa alkohol nerozkladal, vzniklo by
jeho nahromadenie v takej miere, ktorá je nezlúčiteľná so životom. A práve táto
okolnosť sa využíva pri liečbe alkoholizmu Antabusom (inak menovaný aj
Disulfiram, Stopetyl). Antabus je chemická látka blokujúca pečeňové enzýmy tak,
že spomaľuje rozklad alkoholu a mení jeho proces. Požitie menšej dávky alkoholu
za prítomnosti Antabusu v tele, spôsobuje ťažkosti. Táto liečebná metóda akoby
vracala alkoholika do panenského vzťahu k alkoholu. Organizmus ťažko znáša aj
malé dávky a rôzne sa bráni.
Pôsobenie alkoholizmu na organizmus.
Pretože prvé štádium okysličenia prebieha postupne, v krvi koluje alkohol
nerozriedený a krvou sa dostáva do celého tela. Takto je najviac postihnuté
nervové tkanivo, ktoré je na alkohol najcitlivejšie. Tým je vysvetlená opilosť
(lat. Ebrietas), narušenie nervovej činnosti. Centrálna nervová sústava a
mozgová kôra vytvárajú podmienky, reflexy. Takto je zaistená správna reaktivita
človeka. Inou funkciou mozgovej kôry je jej správa dispečera. Neustále sem
prichádzajú podnety z prostredia, v ktorom človek žije a z celého tela. Mozgová
kôra tieto podnety hodnotí a koordinuje ľudskú činnosť. Alkohol tieto procesy
narúša. Pôsobí na centrálnu nervovú sústavu v určitom poradí – mozgová kôra –
podkôrové centrá - mozoček – predĺžená miecha. Zo začiatku má alkohol tlmivý
účinok na mozgovú kôru. Výsledkom tohto útlmu je porucha koordinácie správania.
Alkohol odstraňuje zábrany, sebakritiku, rešpekt, znižuje rozumové schopnosti
akútne a neskôr aj chronicky. Viac je narušená presnosť, než rýchlosť.
Rozoznávame nasledovné tri štádiá opitosti.
Stav uvoľnenia – veselosť, výrečnosť, smiech, strata zábran, zvýšenie
sebavedomia, zabúdanie na problémy. Práve tento stav dôležitosti, schopnosti je
najsilnejším podnetom, že človek siaha po alkohole. Práve pre toho, komu alkohol
dáva viac, je riziko vysoké (v krvi je 1,0-1,5 ‰).
Činnosť alkoholu postihuje už aj podkôrové centrá a mozoček. Človek sa stáva
nekritický, netaktný, hlučný, neohľaduplný, výbušný, reč je nesúvislá, tep nad
100, pohyby nekoordinované, chôdza narušená (v krvi je 1,5-3,0 ‰).
Otrava alkoholom - intoxikácia, únava, spavosť, blednutie, vracanie, pokles
tlaku, bezvedomie, necitlivosť, pošpinenie, spomalené dýchanie, rozšírené
zrenice, blúznenie, tep nehmatateľný (v krvi je 3,0 – 4,0 ‰).
Stupeň opilosti je charakterizovaný vonkajšími prejavmi – chôdza, rovnováha, ale
aj obsahom alkoholu v krvi, pričom zhoda vonkajších a vnútorných prejavov
prichádza až pri objeme 2 ‰ alkoholu v krvi. Potrebná je skúška alkoholu v krvi,
lebo vonkajšie príznaky sa môžu meniť.