Rešpektovať gastronomické pravidlá pri výbere nápojov k jedlám síce nemusíme ("proti gustu žiaden dišputát"), ale poznať by sme ich mali.
Obľúbené pivo predstavuje ideálny doplnok k pečenej kačici, husi a bravčovému, ale môže sa podávať aj k polievke, a tiež, ako aperitív.
Biele víno sa hodí predovšetkým k rybiemu mäsu, rôznym "morským potvorkám", hydine a teľaciemu mäsu. Môžeme ho podávať aj k určitým druhom predjedál a vybraným druhom syrov. Biele víno sa podáva vždy vychladené (12-14 stupňov).
Červené víno patrí k divine, pečenému a tmavému mäsu (hovädzie, bravčové...). Hodí sa tiež k viacerým syrom. Podáva sa pri (izbovej) teplote 15-20 stupňov.
Ružové víno je univerzálne. Môžeme ho servírovať k mäsu, syrom alebo teplým predjedlám (záleží na ich charaktere).
Sekt (šampanské) je ten správny nápojový doplnok k múčnikom. V rámci všetkých vín by mal byť najchladnejší (7-9 stupňov).
Dezertné vína (vermut, portské...) sa hodia predovšetkým k múčnikom.
Martini (campari, becherovka a dalšie horké nápoje) servírujeme ako aperitív.
Koňak (brandy, sladké likéry...) podávame ako digestívum ku káve.
![]() |