Zdravie
120/80
Poznáte tieto čísla?
Hovoria vám niečo? Viete, že by vás mali sprevádzať po celý život? Vyjadrujú optimálny
krvný tlak zdravého dospelého človeka, a to v každom veku? Je teda mylné domnievať
sa, že náš krvný tlak môže s vekom stúpať. Akékoľvek zvýšenie krvného tlaku je varovným
signálom. Ozaj, poznáte tie svoje „čísla“? Viete aký máte krvný tlak a aký tlak
mali vaši rodičia?
Prečo by vás to malo zaujímať?
Optimálny krvný tlak je jednou z dôležitých podmienok života bez istých vážnych
zdravotných komplikácií. Napríklad, výskyt mozgovej porážky ju u mužov s vysokým
krvným tlakom 8 x vyšší, než u mužov s normálnym krvným tlakom a výskyt ischemickej
choroby srdca takmer 3 x vyšší. Podobne je to aj u žien.
Pritom na Slovensku, podľa výsledkov prieskumu programu CINDI SR, došlo v období
rokov
1993 – 1998 k zvýšeniu výskytu vysokého krvného tlaku u mužov o 8 %. Zvýšený vysoký
krvný tlak má v súčasnosti u nás takmer každý druhý dospelý muž a každá tretia až
štvrtá dospelá žena.
Prečo je to tak?
V spoločenstvách, ktoré dosiaľ žijú prírodným a tradičným životom, v oblastiach,
zatiaľ nedotknutých tzv. západným typom civilizácie, pretvára krvný tlak na hladine
120/80 mmHg po celý ľudský život. Ľudia s vysokým krvným tlakom sú tam výnimkou.
Cesta od prirodzených a tradičných foriem života k problematickému pohodliu a nadbytku
konzumnej spoločnosti, akoby niekedy presahovala adaptačné a regulačné rezervy nášho
organizmu. Tak dochádza u jednotlivcov, ale i u celých spoločenstiev, vystavených
nárokom veľkých spoločenských zmien, k vzostupu hodnôt krvného tlaku.
Vás sa to netýka?
Možno sa cítite fajn a nemáte nijaké ťažkosti...
Ale viete prečo sa vysokému krvnému tlaku hovorí „tichý zabijak“? Až príliš často
je jeho prvým príznakom osudná, invalidizujúca príhoda, ako mozgová porážka, či
srdcový infarkt. Takejto príhode však predchádzali roky neprimeranej záťaže srdca
a ciev v životne dôležitých orgánoch, spôsobenej nespoznaným vysokým krvným tlakom.
Jediný spôsob, ako sa chrániť pred následkami vysokého krvného tlaku je jeho včasné
spoznanie – meranie tlakomerom!
Možno si myslíte, že predsa existuje celá paleta liekov, ktoré váš vysoký krvný
tlak vyliečia...
Áno, za určitých okolností je užívanie liekov, ktoré znižujú krvný tlak nevyhnutné.
Avšak pri liečbe vysokého krvného tlaku liekmi platí tzv. pravidlo polovíc. Len
polovica ľudí s vysokým tlakom o ňom vie. Len polovica z tých, ktorí o svojom vysokým
krvnom tlaku vedia, pravidelne užíva lieky a chodí na kontroly. Len polovici tých,
ktorí lieky užívajú, sa hodnota krvného tlaku dlhodobo normalizuje. Naviac lieky
na krvný tlak, tak ako všetky lieky, nie sú bez vedľajších a nežiaducich účinkov.
Je teda rozhodne lepšie poznať a kontrolovať „svoje čísla“ a zasiahnuť včas, kým
sa to dá, bez liekov.
Ak váš krvný tlak presahuje hodnoty 150/95 mmHg a ešte neužívate lieky, obráťte
sa na svojho praktického lekára, ktorý vám ich veľmi pravdepodobne odporučí. Lekár
vám však môže, po zhodnotení vášho zdravotného stavu, odporučiť lieky na zníženie
krvného tlaku už pri hodnotách, ktoré presahujú 130/85 mmHg.
Kľúč k náprave je aj v našich rukách.
Zvýšený krvný tlak môže znamenať, že niektoré oblasti nášho života stratili svoju
prirodzenú rovnováhu. Zvýšený krvný tlak nám môže signalizovať, že z nevedomosti,
alebo z nedostatku skutočného záujmu o seba, zanedbávame niektoré oblasti svojho
života. Zvýšený krvný tlak nás, ako blikajúca kontrolka, môže upozorňovať na to,
že nebezpečne vyčerpávame svoje rezervy. Zvýšený krvný tlak nás môže naliehavo vyzývať
na hľadanie inej cesty, než je tá, po ktorej zo zotrvačnosti práve kráčame. Túto
výzvu môžeme prepočuť. Môžeme ju ignorovať.
Môžeme je ale aj s vďakou prijať a vykonať tie zmeny vo svojom živote, ktoré sú
potrebné.
1. Prirodzená strava je ochranou pred nadváhou a zvyšovaním krvného tlaku
Energetický primeraná a čo najprirodzenejšia strava (čo najmenej továrenský a chemický
spracovaná) nás chráni pred nadváhou a stúpaním krvného tlaku. Základom ochrany
je vysoký vysoký príjem zeleniny a ovocia (najmenej 1/2 kg denne v surovom stave
– a to aj v zimnom období) a nekonzervovaných nízkotučných kyslomliečnych výrobkov
(jogurty, tvaroh, kyslé mlieko). Pre vysoký obsah sodíka (ktorý zvyšuje krvný tlak)
v soli a v konzervačných, emulgačných a iných prísadách, sa čo najviac vyhýbame
priemyselne vyrábaným potravinám, ako sú sáčkové polievky, hotové konzervované jedlá,
salámy, párky, iné údeniny, margaríny a rozličné umelé maslá, cukrovinky, keksy,
sušienky, džemy, kompóty, nakladaná zelenina, vína, umelá šľahačka, pudingy.
2. Prirodzený pohyb je ochranou pred nadváhou, zvyšovaním krvného tlaku, ale i pred
úzkosťou a napätím.
Stredne intenzívna telesná činnosť, ktorá nám prehĺbi dych, nás chráni pred nadváhou
a stúpaním krvného tlaku. Nemusíte sa trápiť. Vyberte si to, čo máte radi – pohybom
môže byť aj svižná chôdza, jazda na bicykli, plávanie, tanec, či práca v záhrade.
Najúčinnejšia je telesná aktivita vykonávaná denne, najmenej 30-60 minút.
3. Prirodzené vyrovnávanie sa so záťažou a stresom bez jedovatých „barličiek“.
Čo má spoločné fajčenie, pitie alkoholu, prejedanie sa sladkosťami, či nadmerné
užívanie liekov na upokojenie? Sú to prejavy snahy zvládnuť nadmieru napätia v našom
živote. Snahy dosiahnuť uvoľnenie, pohodu, spokojnosť... Existujú však aj alternatívy,
ktoré neubližujú. Každý z nás sa môže naučiť čeliť problémom s pokojnou a jasnou
mysľou a prispôsobiť sa zmenám, ktoré v živote prichádzajú. Zaujímali by vás techniky
na znižovanie úzkosti a strachu, metódy relaxácie, formy a poruchy komunikácie,
poruchy v medziľudských vzťahoch a ich príčiny? Poobzerajte sa po knihách na tieto
témy. Možno sa niekde nablízku organizuje aj kurz na tému, ktorá je vaším problémom.
O mnohé veci sa v živote nepokúsime. Zdajú sa nám obtiažne. Obtiažnymi ich vidíme
preto, že sme sa o ne dosiaľ nepokúsili.
Ak nepoznáte hodnoty svojho krvného tlaku, obráťte sa na vášho praktického lekára,
alebo na Poradňu zdravia v Štátnom zdravotnom ústave najbližšie k miestu vášho bydliska
a požiadajte o jeho zmeranie. Na týchto miestach aj informácie o tom, ako vysokému
krvnému tlaku predchádzať (optimálny plán pre vašu fyzickú aktivitu, rady z oblasti
správnej výživy, psychológie a pod.).
Krvný tlak vás môže nepríjemne zaskočiť ak:
- ste muž a máte viac než 30 rokov
- ste žena a máte viac než 45 rokov
- vám v mladosti zistili tzv. vyššie normálne hodnoty krvného tlaku (130-139/85-89mmHg)
- mali vysoký krvný tlak vaši rodičia, alebo starí rodičia
- pracujete v noci, alebo na smeny
- máte málo času na spánok, na oddych a uvoľnenie
- máte nadváhu
- obľubujete a konzumujete silne solené potraviny
- sa aktívne pohybujete menej ako 3 hodiny v týždni
- ste fajčiar/ka
- ste pravidelnejší konzument/ka alkoholu
Čo jesť vo vyššom veku?
Viac vlákniny
Tráviaci systém starších ľudí je menej výkonný, čo môže zapríčiniť rozličné zdravotné
komplikácie. Veľmi nebezpečné je častá zápcha, ktorá neraz vedie k ochoreniam hrubého
čreva, rakovinu nevynímajúc.
Menej tukov
Ako prvé treba vylúčiť takzvané nasýtené tuky, ktoré sa nachádzajú napríklad v masle,
mlieku, šľahačke, mäse, vajciach či zákuskoch. Oveľa zdravšie sú nenasýtené tuky,
ktoré sa získavajú z rastlín, a polonenasýtené, ktoré poskytujú najmä ryby a morské
živočíchy.
Vitamín C
V staršom veku je organizmus náchylnejší na infekcie, preto potrebuje viac vitamínu
C. Jeho bohatými zdrojmi sú jahody, kiwi, paprike či brokolica. Hodnotné sú aj čerstvé
ovocné a zeleninové šťavy, tie sú však ochudobnené o vlákninu.
Antioxidanty
Okrem spomínaného vitamínu C antioxidačne pôsobia aj vitamín E a betakarotén, ktorý
sa v tele mení na vitamín A. Spomaľujú starnutie buniek, a teda aj všetky degeneračné
procesy v tele. Najviac týchto ochrancov poskytuje čerstvíé ovocie a zelenina.