Káva
Krátka história
Slovo káva pochádza z arabskáho slova qahwah, ktorá pôvodne znamenalo víno. Spočiatku
sa kávové zrná žuvali. Zázrak ich premeny na voňavý nápoj pomocou mletia a prevarenia
sa odohral až omnoho neskôr.
Písomné záznamy dokazujú, že na území dnešného Jemenu existovali kávové plantáže
už v 15. storočí a že prvými milovníkmi pitia kávy boli sufisti, moslimskí mystici,
ktorí zistili, že káva zaháňa spánok, povzbudzuje duševnú aktivitu a pomáha pri
duševných cvičeniach.
Zhruba v 16. storočí sa v Oriente stala káva obľúbeným nápojom, hoci spočiatku
nemala na ružiach ustlané. Jej konzumácii bránili predstavitelia cirkevnej i svetskej
moci. Milovníkov kávy dokonca trestali. Previnilec si mohol vybrať: dať si vytrhnúť
jazyk alebo sa dať zašiť do kávového žocha a zhodiť z mosta do rieky. Napriek všetkým
zákazom si postupne káva vydobyla v tureckej spoločnosti významné postavenie. Ak
napríklad muž zabudol podať žene kávu, bol to pre ňu dôvod na rozvod. Pri svadobnom
obrade nesľuboval muž svojej nastávajúcej vernosť, ale že ju nikdy nenechá bez kávy.
Káva, káva, káva, doba kávová...", spieva sa v jednej piesni. Skutočne, káva
sa stáva súčasťou každého nášho dňa. Stretávame sa s ňou pri všetkých možných aj
nemožných príležitostiach, pri neoficiálnych ale aj oficiálnych stretnutiach, na
návštevách, ráno, poobede, pri návale povinností ale aj pri oddychu. Niektorí tvrdia,
že káva je ich drogou. Naozaj, pitie kávy sa pre niektorých stalo súčasťou ich ranného
alebo "ino-denného" rituálu a majú pocit, že by bez nej neprežili. Našťastie múdrejší
tvrdia, že sa bez kávy prežiť dá (to len aby sme upokojili tých, ktorí sa desia
kávovej narkománie).
Káva však nie je iba povzbudzujúcim nápojom, ale používa sa aj na prípravu zmrzliny,
kávovej šľahačky, kávových koktailov, na dochutenie piškótového cesta, omeliet,
palaciniek, na prípravu zákuskov a krémov.
Existuje množstvo spôsobov, akými sa tento žiadaný nápoj pripravuje. Aj k nám
postupne prenikli rozmanité receptúry, ktoré vám budeme postupne predstavovať.
Káva na 100 spôsobov...
Kým Vás zavalíme rôznymi receptami, spomenieme najprv čo-to o niektorých postupoch
ako sa získava tento lahodný povzbudzujúci nápoj. Káva sa upravuje najčastejšie
troma spôsobmi: zalievaná, prekvapkávaná a espresso. Skutočne prelomovým objavom
bola instantná káva nescafé, z ktorej rýchlo získame kvalitný nápoj bez usadeniny.
Z týchto odvarov sa dá pripraviť množstvo rozmanitých nápojov a pochúťok. Tu
Vám ponúkneme viacero aj netypických receptov na prípravu nápojov z kávy.
Najskôr však ešte niekoľko tipov:
- Kávu treba čo najrýchlejšie vylúhovať, pretože čím dlhšie sa lúhuje,
tým viac nápoj stráca na kvalite.
- Zalievanú kávu zbytočne nemiešame, aby sa nemútila.
- Pri zalievaní kávy príliš horúcou vodou alebo pri dlhom lúhovaní vo
vode s nižšou teplotou sa zvyšuje horkosť nápoja.
- Na chuť kávy vplýva aj kvalita vody, preto ak sa Vám káva z vody z Vášho
vodovodu nepozdáva, skúste si ju uvariť z niektorej z predávaných stolových
vôd. Niektoré tieto vody majú také zloženie, ktoré dá káve vynikajúcu chuť
a arómu. Niektorí radia pridať do vriacej vody štipku sódy bicarbony a hneď
ňou zaliať pripravenú zomletú kávu a nechať vylúhovať tri minúty.
ZALIEVANÁ KÁVA
V minulosti sa u nás dlho pila len tzv. "Turecká káva". Správny názov je však
"zalievaná káva" (recept na tureckú kávu si uvedieme neskôr). Jej príprava je
skutočne jednoduchá: odmerku najemno zomletej kávy dáme do šálky a zalejeme
vriacou vodou. Môžeme si do nej dať cukor, ale pozor! Kávu zamiešame iba raz,
aby sa zbytočne nemútila a nestrácala svoju chuť a arómu.
PREKVAPKÁVANÁ KÁVA
Ďalším, pomerne jednoduchým, spôsobom prípravy obľúbeného kofeínového nápoja
je prekvapkávanie alebo filtrovanie. Zomletá káva sa nasype do papierového (alebo
iného vhodného) filtra, ktorý sa položí do špeciálneho lievika priamo nad šálku
alebo nad inú nádobu. Takáto káva už nemá usadeninu ako zalievaná káva, a preto
je vhodná aj na podávanie so šľahačkou alebo inými prísadami.
Medzi prvými domácimi elektrickými kávovarmi boli práve kávovary na prípravu
filtrovanej kávy. Do väčšej nádoby sa naliala voda, ktorá sa pri prechode rúrkou
zohrievala a kvapkala cez filter s kávou priamo do kanvice z jenského skla,
ktorá bola počas celého varenia odspodu vyhrievaná.
ESPRESSO
Neskôr sa k nám dostali kávovary, ktoré sa používali najmä v európskych krajinách
stredomoria. Tento kávovar sa skladá z troch hlavných častí: spodnej nádobky
na vodu, strednej časti podobnej deravému lieviku na zomletú kávu a tretej na
hotovú uvarenú kávu. Princíp varenia kávy v takomto kávovare je v tom, že para
z vriacej vody sa pretláča cez kávu natlačenú v strednej časti a táto para sa
následne vyzráža na pokrievke vrchnej nádoby a zostane v nej.
Takto pripravená káva je vlastne slabým espressom. Stroje na prípravu espressa
v kaviarňach pracujú tiež na princípe tlaku pary. Čím je tento tlak silnejší,
tým je espresso našľahanejšie a tým má väčšiu a trvanlivejšiu penu.
Dnes už za skvelým espressom nemusíme chodiť iba do kaviarne a aj návšteva ocení
kvalitne pripravený nápoj. Stačí nám investovať do domáceho espresso stroja,
ktorý napriek tomu, že je pomerne malý, má v sebe dosť sily na našľahanie výbornej
popoludňajšej kávy.
VIEDENSKÁ KÁVA
Na prípravu viedenskej kávy potrebujeme 600ml tuhej filtrovanej kávy, šľahačku
a 1 polievkovú lyžicu kakaa. Horúcu kávu ozdobíme šľahačkou a posypeme kakaom.
CAPPUCCINO
Recept na prípravu kapucína k nám prišiel z Talianska. Je to vlastne horúca
káva z espressa doplnená parou vyšľahaným mliekom. Aby sme získali horúce "vyšľahané"
mlieko, musí sa para viesť cez kanvicu s mliekom a tá sa musí vertikálne pohybovať.
Hotové cappuccino môžeme posypať kakaom, strúhanou čokoládou alebo škoricou.
IRISH COFFEE (ÍRSKA KÁVA)
Na prípravu írskej kávy potrebujeme: 1 horúce espresso (alebo prekvapkávaná
káva alebo nescafé), 2 kávové lyžičky cukru, 4 polievkové lyžice šľahačkovej
smotany a to podstatné - 4 polievkové lyžice írskej whisky.
Do skleného pohára dáme osladenú kávu, whisky a navrch šľahačku tak, aby vytvorila
mäkkú vrstvu.
TURECKÁ KÁVA
Originálna turecká káva sa pripravuje podobne ako u nás kávovinový nápoj (MELTA),
teda: do džezvy s vodou sa pridá lyžička na prach zomletej kávy a pol lyžičky
cukru a nechá sa zovrieť. Keď sa začne dvíhať pena, džezvu odstavíme z ohňa
a počkáme, kým pena opadne. Tento postup opakujeme jeden až dvakrát. Potom kávu
nalejeme do šálok tak, aby navrchu zostala pena. Niekde zvyknú kávu dochutiť
klinčekmi alebo škoricou.