Jablkový punč (5 porcií)
  Suroviny:
  500 g jabĺk, 5 dl vody, 80 g cukru, 1 citrón, 1 lyžica medu, 1 dl rumu
  Príprava:
  Pokrájané jablká rozvaríme s vodou, cukrom, medom a citrónom, pretrieme cez sito,
  nalejeme do nahriatych pohárov a prilejeme rum.
  Mliečny punč (1 porcia)
  Suroviny:
  2 kocky cukru, 1 pomaranč alebo citrón, 2 dl mlieka, 2 cl rumu alebo koňaku.
  Príprava:
  Nad mliekom trieme kocky cukru o dobre umytú kôru pomaranča alebo citróna, až
  kým nenasiaknu kôrou. Potom ich necháme aj s mliekom zovrieť. Precedíme do nahriateho
  pohára a prilejeme destilát.
  
  Ovocný punč (5 porcií)
  Suroviny:
  Šťava z 500 g ovocia (maliny, jahody, ríbezle, višne, hrozno, jablká), 5 dl vody,
  100 g cukru, pol citróna.
  Príprava:
  Z ovocia vytlačíme šťavu. Vodu s cukrom prevaríme, primiešame šťavu z ovocia,
  nalejeme do pohárov a ozdobíme kolieskom citróna.
  
  Tento punč môžeme pripravovať aj v zime z mrazeného alebo zaváraného ovocia, len
  znížime dávku cukru. Pre dospelých môžeme primiešať aj po lyžičke rumu.
  
  Čajový punč (2 porcie)
  Suroviny:
  2 dl čaju, 5 cl citrónového sirupu, 2 cl vanilkového sirupu, 1 dl bieleho vína,
  pol pomaranča, 6 cl vodky.
  Príprava:
  Čaj so sirupmi a vínom necháme zovrieť po bod varu, odstavíme, primiešame šťavu
  z pomaranča, nalejeme do nahriatych pohárov a dolejeme vodkou.
  Vajcový likér
  Suroviny:
  4 žĺtky, 80 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru alebo pol prútika vanilky, 3
  dl rumu, koňaku alebo vodky. 
  Príprava:
  Žĺtky, cukor a vanilku dáme do nerezového kotlíka alebo smaltovanej misky a nad
  parou šľaháme metličkou, až kým zmes nezačne hustnúť. Potom odstavíme a šľaháme
  až do vychladnutia. Počas šľahania prilievame alkohol. Hotový likér nalejeme do
  čistej fľaše, zazátkujeme čistou korkovou zátkou a uložíme do chladnej a tmavej
  miestnosti.
  
  Vajcový likér je najlepšie naliať do fľaše so sklenou zátkou, ktorá má zábrus.
  Keď pripravujeme likér tesne pred podávaním, môžeme doňho zamiešať 2 lyžice ušľahanej
  smotany.
  Mliečny likér
  Suroviny:
  1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka, 3 dl rumu alebo koňaku, pol balíčka
  vanilínového cukru.
  Príprava:
  Plechovku s kondenzovaným mliekom neotvoríme, ale ju vložíme do hrnca s vodou
  a varíme pol druha až dve hodiny. Necháme vychladnúť. Do fľaše dáme rum, prilejeme
  uvarené kondenzované mlieko a fľašou dobre potrasieme, aby sa alkohol spojil s
  mliekom. Nakoniec ochutíme vanilínovým cukrom.
  Karamelový sirup
  Suroviny:
  64 g kryštálového cukru, 1 dl vody.
  Príprava:
  Na panvicu dáme cukor, pokvapkáme ho nie celkom plnou lyžicou vody a
  za stáleho miešania drevenou vareškou varíme, až kým sa cukor neroztopí, nezačne
  hnednúť a kým nie je priezračný, Potom ho opatrne zalejeme vodou a občas premiešame,
  až kým sa karamel nerozvarí. Vychladnutý precedíme cez čisté plátno.
  Karamelový sirup II (6 porcií)
  Suroviny:
  40 g cukru, 2 dl vody, kúsok vanilky. 
  Príprava:
  Cukor dáme na panvicu a upálime na karamel (karamel je najlepšie upálený vtedy,
  keď sa roztopený cukor začne peniť). Potom ho zalejeme vodou, pridáme celú vanilku,
  necháme povariť asi 20 minút a precedíme do čistej nádoby.
  Cukrový sirup
  Suroviny:
  64 g kryštálového cukru, 1 dl vody.
  Príprava:
  Do čistého hrnčeka nasypeme cukor, zalejeme ho vodou a miešame, kým sa neroztopí.
  Potom hrnček postavíme na mierny oheň a sirup pomaly privedieme do varu. Vytvorenú
  penu zberáme. Vychladnutý sirup buď hneď použijeme, alebo ho nalejeme do čistej
  fľaše, dobre uzavrieme a uložíme na chladné miesto.
  Mandľový sirup
  Príprava:
  Do základného cukrového sirupu primiešame počas varenia 50 g sparených,
  olúpaných a posekaných mandlí (dobré je, keď sú medzi nimi aspoň dve horké mandle).
  Vychladnutý sirup precedíme cez čisté plátno.
  Orieškový sirup
  Príprava:
  50 g orieškov opražíme v rúre alebo na mierne teplej platni, vysypeme
  ich na sitko a ľahkými, krúživými pohybmi dlaňou ich zbavíme šupiek. Potom ich
  zomelieme alebo potlčieme a zavaríme do vriaceho cukrového sirupu. Chladný sirup
  precedíme cez čisté plátno.
  Kávový sirup
  Do základného vriaceho cukrového sirupu nasypeme 20 g jemne zomletej
  zrnkovej kávy, odstavíme, zakryjeme a necháme vychladnúť. Chladný precedíme cez
  plátno.
  Čokoládový sirup
  Do základného cukrového sirupu polámeme 50 g čokolády a nad kastrólikom
  s vriacou vodou miešame, až kým sa čokoláda neroztopí.
  Kakaový sirup
  Pripravujeme takisto ako čokoládový sirup, len namiesto čokolády použijeme
  kakao.
  Vanilkový sirup
  Do základného cukrového sirupu dáme počas varenia polámaný strúčik vanilky
  alebo l balíček vanilínového cukru. Vychladnutý sirup precedíme cez čisté plátno.
Zázvorový sirup
  Anízový sirup
  Do základného cukrového sirupu pridáme počas varenia za lyžičku potlčeného
  anízu. Vychladnutý sirup precedíme cez čisté plátno.
  Becherovka. 
  Suroviny:
  1 liter vodky
  2 čajové lyžičky Paliny pravej (alebo 2 sáčky)
  6 polievkových lyžíc cukru
  20 klinčekov
  Príprava:
  2 dni nechať stáť, občas premiešať a potom scediť.