Varené víno (4 porcie)
Suroviny:
1 dl vody, 8 kociek cukru (120 g), kúsok škorice, 4 klinčeky, kôra z polovice citróna, 0,5 l bieleho alebo červeného vína.
Príprava:
Vodu, koreniny a citrónovú kôru dáme do hrnčeka a varíme 5 minút. Potom pridáme cukor, znova necháme zovrieť, prilejeme víno a zohrejeme až po bod varu. Precedíme do nahriatych pohárov a môžeme podávať s tenkým kolieskom citróna.

Jablkový punč (5 porcií)
Suroviny:
500 g jabĺk, 5 dl vody, 80 g cukru, 1 citrón, 1 lyžica medu, 1 dl rumu
Príprava:
Pokrájané jablká rozvaríme s vodou, cukrom, medom a citrónom, pretrieme cez sito, nalejeme do nahriatych pohárov a prilejeme rum.

Mliečny punč (1 porcia)
Suroviny:
2 kocky cukru, 1 pomaranč alebo citrón, 2 dl mlieka, 2 cl rumu alebo koňaku.
Príprava:
Nad mliekom trieme kocky cukru o dobre umytú kôru pomaranča alebo citróna, až kým nenasiaknu kôrou. Potom ich necháme aj s mliekom zovrieť. Precedíme do nahriateho pohára a prilejeme destilát.

Ovocný punč (5 porcií)
Suroviny:
Šťava z 500 g ovocia (maliny, jahody, ríbezle, višne, hrozno, jablká), 5 dl vody, 100 g cukru, pol citróna.
Príprava:
Z ovocia vytlačíme šťavu. Vodu s cukrom prevaríme, primiešame šťavu z ovocia, nalejeme do pohárov a ozdobíme kolieskom citróna.

Tento punč môžeme pripravovať aj v zime z mrazeného alebo zaváraného ovocia, len znížime dávku cukru. Pre dospelých môžeme primiešať aj po lyžičke rumu.

Čajový punč (2 porcie)
Suroviny:
2 dl čaju, 5 cl citrónového sirupu, 2 cl vanilkového sirupu, 1 dl bieleho vína, pol pomaranča, 6 cl vodky.
Príprava:
Čaj so sirupmi a vínom necháme zovrieť po bod varu, odstavíme, primiešame šťavu z pomaranča, nalejeme do nahriatych pohárov a dolejeme vodkou.

Vajcový likér
Suroviny:
4 žĺtky, 80 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru alebo pol prútika vanilky, 3 dl rumu, koňaku alebo vodky.
Príprava:
Žĺtky, cukor a vanilku dáme do nerezového kotlíka alebo smaltovanej misky a nad parou šľaháme metličkou, až kým zmes nezačne hustnúť. Potom odstavíme a šľaháme až do vychladnutia. Počas šľahania prilievame alkohol. Hotový likér nalejeme do čistej fľaše, zazátkujeme čistou korkovou zátkou a uložíme do chladnej a tmavej miestnosti.

Vajcový likér je najlepšie naliať do fľaše so sklenou zátkou, ktorá má zábrus. Keď pripravujeme likér tesne pred podávaním, môžeme doňho zamiešať 2 lyžice ušľahanej smotany.

Mliečny likér
Suroviny:
1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka, 3 dl rumu alebo koňaku, pol balíčka vanilínového cukru.
Príprava:
Plechovku s kondenzovaným mliekom neotvoríme, ale ju vložíme do hrnca s vodou a varíme pol druha až dve hodiny. Necháme vychladnúť. Do fľaše dáme rum, prilejeme uvarené kondenzované mlieko a fľašou dobre potrasieme, aby sa alkohol spojil s mliekom. Nakoniec ochutíme vanilínovým cukrom.

Karamelový sirup
Suroviny:

64 g kryštálového cukru, 1 dl vody.
Príprava:
Na panvicu dáme cukor, pokvapkáme ho nie celkom plnou lyžicou vody a za stáleho miešania drevenou vareškou varíme, až kým sa cukor neroztopí, nezačne hnednúť a kým nie je priezračný, Potom ho opatrne zalejeme vodou a občas premiešame, až kým sa karamel nerozvarí. Vychladnutý precedíme cez čisté plátno.

Karamelový sirup II (6 porcií)
Suroviny:
40 g cukru, 2 dl vody, kúsok vanilky.
Príprava:
Cukor dáme na panvicu a upálime na karamel (karamel je najlepšie upálený vtedy, keď sa roztopený cukor začne peniť). Potom ho zalejeme vodou, pridáme celú vanilku, necháme povariť asi 20 minút a precedíme do čistej nádoby.

Cukrový sirup
Suroviny:
64 g kryštálového cukru, 1 dl vody.
Príprava:
Do čistého hrnčeka nasypeme cukor, zalejeme ho vodou a miešame, kým sa neroztopí. Potom hrnček postavíme na mierny oheň a sirup pomaly privedieme do varu. Vytvorenú penu zberáme. Vychladnutý sirup buď hneď použijeme, alebo ho nalejeme do čistej fľaše, dobre uzavrieme a uložíme na chladné miesto.

Mandľový sirup
Príprava:
Do základného cukrového sirupu primiešame počas varenia 50 g sparených, olúpaných a posekaných mandlí (dobré je, keď sú medzi nimi aspoň dve horké mandle). Vychladnutý sirup precedíme cez čisté plátno.

Orieškový sirup
Príprava:
50 g orieškov opražíme v rúre alebo na mierne teplej platni, vysypeme ich na sitko a ľahkými, krúživými pohybmi dlaňou ich zbavíme šupiek. Potom ich zomelieme alebo potlčieme a zavaríme do vriaceho cukrového sirupu. Chladný sirup precedíme cez čisté plátno.

Kávový sirup
Do základného vriaceho cukrového sirupu nasypeme 20 g jemne zomletej zrnkovej kávy, odstavíme, zakryjeme a necháme vychladnúť. Chladný precedíme cez plátno.

Čokoládový sirup
Do základného cukrového sirupu polámeme 50 g čokolády a nad kastrólikom s vriacou vodou miešame, až kým sa čokoláda neroztopí.

Kakaový sirup
Pripravujeme takisto ako čokoládový sirup, len namiesto čokolády použijeme kakao.

Vanilkový sirup
Do základného cukrového sirupu dáme počas varenia polámaný strúčik vanilky alebo l balíček vanilínového cukru. Vychladnutý sirup precedíme cez čisté plátno.

Zázvorový sirup
Do základného cukrového sirupu zamiešame počas varenia za lyžičku zázvoru. Vychladnutý sirup precedíme cez čisté plátno.

Anízový sirup
Do základného cukrového sirupu pridáme počas varenia za lyžičku potlčeného anízu. Vychladnutý sirup precedíme cez čisté plátno.

Becherovka.
Suroviny:
1 liter vodky
2 čajové lyžičky Paliny pravej (alebo 2 sáčky)
6 polievkových lyžíc cukru
20 klinčekov
Príprava:

2 dni nechať stáť, občas premiešať a potom scediť.