Nápoj a jedlo

Rešpektovať gastronomické pravidlá pri výbere nápojov k jedlám síce nemusíme ("proti gustu žiaden dišputát"), ale poznať by sme ich mali.

Obľúbené pivo predstavuje ideálny doplnok k pečenej kačici, husi a bravčovému, ale môže sa podávať aj k polievke, a tiež, ako aperitív.

Biele víno sa hodí predovšetkým k rybiemu mäsu, rôznym "morským potvorkám", hydine a teľaciemu mäsu. Môžeme ho podávať aj k určitým druhom predjedál a vybraným druhom syrov. Biele víno sa podáva vždy vychladené (12-14 stupňov).

Červené víno patrí k divine, pečenému a tmavému mäsu (hovädzie, bravčové...). Hodí sa tiež k viacerým syrom. Podáva sa pri (izbovej) teplote 15-20 stupňov.

Ružové víno je univerzálne. Môžeme ho servírovať k mäsu, syrom alebo teplým predjedlám (záleží na ich charaktere).

Sekt (šampanské) je ten správny nápojový doplnok k múčnikom. V rámci všetkých vín by mal byť najchladnejší (7-9 stupňov).

Dezertné vína (vermut, portské...) sa hodia predovšetkým k múčnikom.

Martini (campari, becherovka a dalšie horké nápoje) servírujeme ako aperitív.

Koňak (brandy, sladké likéry...) podávame ako digestívum ku káve.

1. na liehové nápoje; 2. na sherry; 3. na koňak; 4. na likér; 5. na vermút; 6. na šampanské; 7. na sekt; 8. na pivo; 9. na minerálku; 10. na biele víno; 11. na červené víno; 12. na burgundské víno