VITAMÍNY - sú zložité organické látky nevyhnutné pre rast a chod organizmu. Ich nedostatok spôsobuje trvalé poškodenia. Ľudský organizmus si ich nevie vytvárať, preto ich prijíma v potrave vo forme tzv. provitamínov.Tie sa potom menia na vitamíny.
Vitamíny sa delia:
VITMÍN A (očný vitamín, retinol) - podporuje rast organizmu a zrakové vnemy, 
pri nedostatku dochádza k poruche rohovky a sietnice, zvyšuje odolnosť voči infekčným 
chorobám. 
ZDROJ: ryby a pečeňový tuk, mlieko, vajcia, mrkva (v rastlinných 
materiáloch sa nachádza len ako provitamín)
VITAMÍN D (antirachitický faktor, kalciferol) - spevňuje kosti pretože podporuje 
ukladanie vápnika a horčíka v kostiach. Tvorí sa ožiarením pokožky ÚV lúčmi. Nedostatok 
spôsobuje zakrivenie chrbtice najmä v mladom organizme. 
ZDROJ: rybí tuk (predovšetkým makrela a tuniak), žĺtky, mlieko 
a maslo
VITAMÍN E (rastový faktor, tokoferol) - pri nedostatku dochádza k nanizmu (trpasličí 
vzrast), pri nadbytku ku gigantizmu (obrovský vzrast). 
ZDROJ: klíčky pšenice, rastlinné oleje, mlieko, zelenina
VITAMÍN K (protikrvácavý faktor, metylnaftochinon) - upravuje zrážanlivosť krvi, 
umožňje tvorbu protrombínu v pečeni, čím zabraňuje vykrvácaniu. 
ZDROJ: pažítka, špenát, kapusta a iné zelené časti rastlín
VITAMÍN F (tvorí ho skupina nenasýtených mastných kyselín - kyselina linolénová, 
linolová, arachidová) - je katalyzátorom biochemických reakcií v organizme. 
ZDROJ: ovocie, zelenina, múka
VITAMÍN P (protipelagrický faktor, nikotínamid) - nedostatok zapríčiňuje závažné 
ochorenie kože pellagra, ktoré sprevádza zhrubnutie, zdrsnenie kože a jej následné 
odlupovanie. 
ZDROJ: pečeň, droždie, zelenina (rajčiny), mlieko
VITAMÍN B - predstavuje skupinu veľmi dôležitých vitamínov označovaných B1 - B12
B1 (thiamin, aneurin) - spevňuje nervstvo a svalstvo. Nedostatok spôsobuje chorobu 
beri-beri (zápal kĺbov, svalov). Dôležitú úlohu hrá v metabolizme sacharidov.
ZDROJ: kvasnice, strukoviny, klíčky, oriešky, vnútornosti, ovsené 
vločky, zelenina
B2 (riboflavin) - rastový vitamín. Nedostatok ale aj nadbytok spôsobuje opuchy 
na perách, jazyku, zápaly očných spojiviek. dôležitú úlohu hrá pri vnútrobunkovom 
dýchaní.
ZDROJ: vnútornosti, droždie, vajcia, pivo
B5 (KYSELINA PANTOTHENOVÁ - Acidum panthotenicum) - u človeka nie sú choroby z nedostatku 
známe. Konjugát kyseliny pantothenovej je rastovým faktorom pre niektoré mikroorganizmy.
ZDROJ: vyskytuje sa v každej živej hmote, najbohatší zdrojom sú vnútornosti, droždie, 
žĺtok, čerstvá zelenina
B6 (pyridoxin) - udržuje činnosť ústredného svalstva, má upokojujúce účinky, 
podporuje tvorbu krviniek a ukladanie tukov. 
ZDROJ: syry, mlieko, droždie, obilné klíčky, celozrnný chlieb
B12 (cyanokobalamin) - je skupinou vitamínov, liekom proti chudokrvnosti. Nenachádza 
sa v žiadnom rastlinnom materiále. 
ZDROJ: vnútornosti, synteticky sa vyrába z medziproduktov vznikajúcich 
pri výrobe antibiotík
KYSELINA LISTOVÁ (acidum folicum) (kyselina pteroylglutamová) - nedostatok sa 
prejavuje zhoršením krvného obrazu, zúčastňuje sa na dôležitých metabolických dejoch. 
Synergicky s kyselinou listovou pôsobí vitamín B12.
ZDROJ: čerstvá listová zelenina, pečeň, mäso, vajcia
VITAMÍN C (kyselina askorbová) - potrebná pre normálnu funkciu všetkých orgánov 
ľudského tela, kostí, zubov. Uľahčuje tvorbu červených krviniek, podporuje vstrebávanie 
železa, pomáha pri zlomeninách, podporuje zrážanie krvi, lieči skorbut. Podieľa 
sa na tvorbe medzibunečnej základnej hmoty a podporuje odbúravanie cholesterolu 
v cievach. 
ZDROJ: čierne ríbezle, citrusové plody, šípky, kyslá kapusta, zemiaky, ovocie a 
zelenina
VITAMÍN H (biotín) - zúčastňuje sa pri štiepení tukov na nižšie zložky. Je aj 
rastovým hormónom. 
ZDROJ: pečeň, mozog, obličky, žĺtok, mlieko, droždie a kvety harmančeka